Încă un sălăjean ucis de gripă
Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 37, după ce alte două persoane au fost victime ale acestei afecţiuni. Printre ele, şi un bărbat de 84 de ani din judeţul Sălaj, care a decedat, zilele trecute, pe patul se spital. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, vârstnicul suferea şi de alte afecţiuni şi nu era vaccinat antigripal, în cazul său fiind confirmat virusul gripal tip B.
De la începutul sezonului rece 2017-2018, 22 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu gripă, dintre care doi au decedat (un adolescent de 15 ani şi bărbatul de 84 de ani), ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. Cinci dintre cazuri au fost înregistrate în ultima săptămână, toţi pacienţii fiind spitalizaţi: un caz la grupa de vârstă 15-49 de ani, două cazurila 50-64 de ani şi alte două, la persoane de peste 65 de ani.
Potrivit reprezentantului DSP Sălaj, alte 3.079 de bolnavi au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii, numărul cazurilor fiind în creştere cu 15 procente faţă de săptămâna anterioară. „Au fost înregistrate 966 de cazuri la copii cu vârste între 5 şi 14 ani şi 953, la persoane între 15 şi 49 de ani. Cu excepţia a 12 pacienţi, toţi copii, care au necesitat internare pentru tratament, toţi ceilalţi au făcut forme uşoare de boală”, ne-a declarat Ligia Marincaş. În creştere este şi numărul pneumoniilor, 450 de sălăjeni contactând această boală (cu 18 la sută mai mulţi decât în urmă cu o săptămână). O treime dintre cazuri au fost persoane cu vârste între 15 şi 49 de ani, iar 98 (57 dintre ei, copii) au fost spitalizaţi.
Diferenţele dintre răceală şi gripă
Medicii susţin că, în majoritatea situaţiilor, răceala durează o săptămână, iar tratamentul vizează scăderea temperaturii cu antitermice, antiseptice orale şi soluţii pentru decongestionarea căilor respiratorii. În cazul în care simptomele specifice răcelii sunt însoţite de cefalee (dureri de cap), dureri musculare puternice, stare generală precară, este cazul să cereţi ajutorul unui medic.
Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Afecţiunea debutează brusc, printre complicaţii numărându-se pneumonia, infecțiile urechii, ale sinusurilor, deshidratarea și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni preexistente ducând uneori chiar și la deces.
Boala se poate transmite ușor de la o persoană la alta prin contactul direct cu picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut, dar şi prin contactul indirect, atunci când picăturile sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe sau pe mâini. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating zona nasului sau gurii.
maica-mea o murit la 39 de ani…ce dracu ii cu stirea cu batranu de 84 de ani omorat de gripa,cat ati vrut sa traiasca? 1000 de ani?
ce ii cu stirile astea de cacat? frate-meu la 13 ani… a dracului treaba ca mor omenii in perioada asta toti de gripa. inainte de gripe,de ce mureau????